2011. január 30., vasárnap

A Feneketlen Tónál


A Feneketlen tó Csíkszenttamás határában, a Csonkatoronytól nem messze található. Nyáron sűrű növényzet veszi körül, de télen könnyen észrevehető, hisz meleg vizének köszönhetően már távolról látszik a gőzölgő kis tavacska.
Ha az ember szép leírást akar olvasni Székelyföld nevezetességeiről, akkor érdemes Orbán Balázzsal kezdeni a dolgot.
Ime a legenda:
" A régi templom romjai által koronázott domb déli aljában kies völgy közepén van a Feneketlen Tó. Ezen 70 lépés kerületű víztükör,egyike a legdúsabb és legszebb forrásainknak,közepén buja tenyészetű vízinövényekkel,apró égerfákkal benőtt úszó szigetecske van,mely a szél fuvalmára most ide,majd oda úszkál,forog és lengedez csudás bokrétaként,gazdag színezetü virágcsokraival..."
"A közeli templomból elveszett a harang ütője.Az előljáróság a keresésére indulván betért a harangozóhoz,kinek a háza a tó helyén állott. A harangütőt a harangozó lopta volt el,ágya alá rejtvén,midőn a keresők mondanák,hogy adja elő,ő azt felelte: Süllyedjek el,ha láttam,de alig mondták ajkai ki a szemtelen hazugságot és átkot,hogy a talaj azonnal inogni kezdett,s alig menekültek el az előljárók.A harangozó és háza elsüllyedvén e tó keletkezett a helyén,sőt még most is lehet a hamis eskü miatt lelki nyugalmat nem találó harangozó jajveszékelését éjjelenként hallani.."ps.:
A bejegyzésemet Alpár barátomnak ajánlom, és köszönöm.

7 megjegyzés:

 1. Megérte kimenned bármilyen hideg volt!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szép képek! És nem is olyan régen készültek, ahogy látom :)Egy aprócska észrevételt ha megengedsz: csupán a második idézet a legenda. (Orbán Balázs: Székelyföld leírása)
  Sajnos, a Feneketlen-tó ma már csak egy alig 4m átmérőjű tavacska, de bő vízhozama, állandó hőmérséklete, mélyéből feltörő sóhajtásnyi buborékjaival most is lenyűgözi az idelátogatót.
  Én is köszönöm, igazán szép fotók!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jól időzítettél, mert szép fényeket fogtál ki. A hidegnek köszöntetően nagyon jól látszik a gőzölgő tó. Szép képek!

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm :)
  A képek tegnap készültek, igazából Karcfalván szerettem volna jégkarnevált fotózni, de én szabadtéri jégen képzeltem el már előre a fotókat és nem csarnokban...így improvizálnom kellett :) Mégsem térhettem haza üres kártyával :)
  És amióta Alpár megmutatta ezt a helyet, azóta mindig visszahúz valami.

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szép képek! Nem is tudok kedvencet választani...! :)
  És a jégkarneválon nem is fotóztál akkor?

  VálaszTörlés
 6. Nem.Elképzeltem, hogy majd szabad ég alatt, vakuval, érdekes fényekkel. Csarnokban már nem lett volna olyan hatása.

  VálaszTörlés
 7. csodás fényeket kaptál el! az első kép mesés!

  VálaszTörlés