2010. augusztus 23., hétfő

Csíkszenttamás Csonka tornya


A több mint 2600 lakost számláló felcsíki település 1333-ban Sancto Thoma néven szerepel. 1441-ben Zenth Tamás, 1549-ben Szent Tamás a neve. Az Árpád-kori faluból csak egykori gótikus temploma tornyának romja, a 11 méter magas Csonkatorony maradt meg, a mai falutól 1 km-re feljebb. A templomot 1725-ben bontották le, egykor várfal övezte. A barokk római katolikus templom 1778-ban épült, melyben több, a régi templomból átmentett műkincs van, köztük a XV. század derekán készített Csíkszenttamási Madonna. A templomot erődfal övezi.

forrás: http://www.csikszenttamas.eoldal.hu/

Orbán Balázs szavai:
" A régi templom romjai által koronázott domb déli aljában kies völgy közepén van a Feneketlen Tó.Ezen 70 lépés kerületű víztükör,egyike a legdúsabb és legszebb forrásainknak,közepén buja tenyészetü vizinövényekkel,apró égerfákkal benőtt úszó szigetecske van,mely a szél fuvalmára most ide,majd oda úszkál,forog és lengedez csudás bokrétaként,gazdag szinezetü virágcsokraival..."
"A közeli templomból elveszett a harang ütője.Az előljáróság a keresésére indulván betért a harangozóhoz,kinek a háza a tó helyén állott. A harangütőt a harangozó lopta volt el,ágya alá rejtvén,midőn a keresők mondanák,hogy adja elő,ő azt felelte: Süllyedjek el,ha láttam,de alig mondták ajkai ki a szemtelen hazugságot és átkot,hogy a talaj azonnal inogni kezdett,s alig menekültek el az előljárók.A harangozó és háza elsüllyedvén e tó keletkezett a helyén,söt még most is lehet a hamis eskü miatt lelki nyugalmat nem találó harangozó jajveszékelését éjjelenként hallani.."


ui.:
ezúton is köszönöm Alpárnak az idegenvezetést, a Feneketlen tó sajnos már nem fért bele, annyira belemerültem a toronyba, de ami késik, nem múlik...


2 megjegyzés:

  1. Jó vagy!
    Én már sokszor láttam a tornyot, de soha nem így.

    VálaszTörlés
  2. Elég horrorisztikusra sikeredett :)
    Köszönöm, tőled minden dicséret felér egy pályázati győzelemmel!

    VálaszTörlés